2012. január 18., szerda

Gyömbéres-kecsketejes szappan

Ezt a szappant Szilveszter napján készitettem, először, tisztán kecsketejből!
Ez a nagyon finom szappan sok oliva olajat, kókuszzsírt és extra olajnak a sáfrányos szeklicét adtam hozzá. Kevertem bele némi méhviaszt, ami szintén nagyon jó hidratáló, ápoló hatású.
Egyéb krémekbe, testápoló tömbökbe is alkalmazom, nagyon jó eredménnyel.
A szappan diszitésére kurkumát és virágport használtam.
A gyömbér illóolaja:ritkán használják a bőrápolótermékekbe, mert az érzékeny bőrt izgathatja, de mivel nagyon jó vérbőségfokozó, segíthet a naracsbőr és a visszértágulatok kezelésében. A gyömbér mivel  hatásos fájdalomcsillapító is, így nagyon jó reuma,  izomgörcsök kezelésére. Főleg a hát alsó szakaszán hatásos. Vérkeringést fokozó, jótékonyan hat a visszereknél. Illóolaja gyorsítja a sebek és zúzódások gyógyulását, a kínai orvosok szerint jó fogfájás, malária, hidegrázás, orrmelléküregek gyulladása esetén. Azonban az érzékeny bõrt izgathatja! Belélegezve javítja a memóriát, élesíti az érzékeket. Felhevíti a hûvös, szomorú természetûeket. Mindemellett afrodiziákumként is használják!

Sáfrányos szeklice - pórsáfrány - olajözön:
Ezt a növényt korábban a kertemben is termesztettem virágkötészeti céllal, akkor még nem gondoltam, hogy a szép, nagy magjának az olajával is fogok dolgozni!
A sáfrányos szeklicemag olaját igen magas linolsavtartalom jellemzi, emellett említésreméltó még A, E (antioxidáns hatású α-tokoferol) és K vitamin tartalma is. A magas linolsavtartalom könnyűvé teszi az olajat, mely így kevésbé zsírozó hatású, nem filmképző, gyorsan, de nem igazán mélyen szívódik be a bőrbe. Ezek a tulajdonságok elsősorban a normál, ill. a zsíros bőr ápolására teszik alkalmassá ezt az olajat, de emellett helye lehet minden típusú bőr ápolásában, elsősorban testápolók, könnyű arckrémek alkotórészeként.

1 megjegyzés:

  1. Gratulälok! Jol hangzik es szep is.:) Szivesen kiprobälnäm...lehet?

    VálaszTörlés