2012. július 22., vasárnap

Kecsketej-savós


Kedves kerámikus ismerősömtől, aki "mellesleg" kecsketejből készít sajtot, kaptam jóadag savót.
Ezt a szappant ebből készítettem. Ennek egy jól habzó, tisztító, ápoló szappannak kell lennie, az összetevőit tekintve: kókusz, ricinus, pálma és oliva.
Savóval még nem dolgoztam, Márti elmondása szerint igen jót tesz a bőrnek, személyes tapasztalata alapján! Az illatát erdei fenyő és thuja illóolaj, valamint citrom parfümolaj adja. A fenyő illó bőrtonizáló, vérkeringés serkentő, a thuja cellulitisre, ill. szemölcsök megszüntetésére hat leginkább. (Szakirodalom szerint, ám nem állítom, hogy a szappan használatától ezek eltünnének..., ahogy a cellulitis is kötőszöveti probléma elsősorban!)
Ami az illatkeveréket illeti, egy egészen különleges gyanta-félét is kevertem ezekhez az illókhoz, amit a parfümkészitésnél is felhasználnak. A guajakfa egy dél-amerikai növény, amely a világ legsűrűbb, legkeményebb anyagú fájával rendelkezik – ezért vasfának is nevezik - ugyanakkor pedig a gyantája is nagyon értékes: különleges, balzsamos, benzoés, kissé teára, és ibolyára emlékeztető illata mellet sokrétű gyógyhatása is van, amiért rászolgált a lignum vitae, azaz az élet fája elnevezésre is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése