2012. augusztus 4., szombat

Körömvirágos

Igaz, blogom indításakor azt gondoltam, hogy csak növényi alapanyagokat fogok használni a szappanok készítésénél. Mára már kissé másként gondolom, de továbbra is azok maradnak meghatározók! Szeretem a különleges, egzotikus  vajakat, olajokat, de Magyarországon is vannak azonban jó szappankészitési alapanyagok. Ilyen lehet a disznózsír is a többi mellett, ami viszonylag könnyel elérhető. Hajdanában is ez, illetve a marhafaggyú képezte a szappan zsírösszetevőjét. A mai elvárásoknak megfelelően, a zsírt és vajat kevertem növényi olajokkal ebben a szappanban. Volt körömvirág krémem, ami zsírból készült, ezt raktam bele. Amúgy a disznózsírt régen bőrápolásra is használták. Került még bele oliva, kókusz zsír. A plusz adalék pedig általam készített földimogyoró olajos körömvirág macerátum. A lúgot körömvirág teában oldottam.
A színezék búzafűpor, valamint paprika. Illata különleges: fodormenta olaj, ho-olaj (kámforfa olaja) és petitgrain olaj, ami bőrnyugtató, bőrregeneráló hatású, izzadsággátló és szagtalanító.

5 megjegyzés:

  1. Ez annyira szépségesen gyönyörű, hogy biztosra vettem:szappanszinező van a dologban! :)) És nem! Ez a paprika!!! Mond, milyen fajta ami így szinez??? Elárulod? Bámulatos! :) Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Szia Margó!

    Saját házi paprika, ami igényesen, válogatva készült. Igen, magam is meglepődtem, hogy milyen szép piros lett. Köszönöm az elismerést.
    Hogy sikerültek a macerátumaid?

    VálaszTörlés
  3. :)) Én meg a bolti vacak chilivel bajlódok, a spájzban meg ott a finom házi, na úgy kell nekem :))
    Macerátumok ... lassan már nem férek tőlük :)) sokan vannak és finomak nagyon, szinesek, illatos-aromásak.
    Néhány még mindig "képződik", mint most a zsálya, meg a parlagfű. Ezek olaját már a konyhában is fel akarom használni :))

    VálaszTörlés
  4. A natúr zsíros szappan illata a legjobb! A kókusz fel sem veszi vele a versenyt, olcsóbb is, és nem allergén :)
    Keményíti a szappant, és nem szégyen a használata!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Figyelemmel kísérem a blogodat, tetszik, mert szívesen használsz hazai anyagokat is. Te igazán komolyan veszed a "lúgozást", minden elismerésem Neked!

      Törlés