2013. október 25., péntek

Ősz...második szappanja sütőtökkel és boszorkánnyal...

No, ez igazi rusztikus szappanná alakult...néhányat készítettem már, de meglepetések azért mindig vannak! Attól még nagyon jó kis készítmény lesz, ha beérik. Oliva, sok-sok shea, kókusz és napraforgó képezi a zsír-részt, a folyadékot pedig higitott kecsketej adja. A sárga szín a sütőtöknek köszönhető, míg a zöldet spirulina algapor, illetve a feketét pedig faszén por alakította. A "dr. faszén"...mint azt egy hete Somlósi Lajos előadásában hallottam Jánoshalmán. Ha nem vagytok restek, nézzetek utána, hogy mi mindenre jó a faszén....elképesztő! No, meg még az agyag is, de arról találtok itt írást...és persze Somlósi Lajosnak is! .Az illatát több féle illatolajból kevertem, igy kókusz, "citromos álom" némi szőlős naranccsal, ....izgalmas illatkompozicióvá lett.

Ősz...első szappanja...

Ebben a szappanban próbáltam az ősz színeit megidézni, kissé "napfényesre" sikerült, de talán éppen azért, mer sok napfényben van részünk, kissé szokatlan módon, így október végén...
A folyadék, amiben a lúgot oldottam, a jótékony hatású kecsketejsavó. Oliva, kókusz, van még egy kevés hidegen sajtolt napraforgó olajom, pálmavaj és shea vaj adja az "olajos" részt a szappangyártásban. Az aljára vörösagyagot raktam. Illatát az illatolajok keverék határozza meg, eléggé intenzív módon.